Farma Kameničany je nútená na zimu zrušiť produkciu

Farma Kameničany je nútená na zimu zrušiť produkciu

13. decembra 2022

Paradajky zo Slovenska budú počas zimy ťažko dostupnou komoditou. Pestovatelia buď obmedzili, alebo úplne odstavili produkciu. Dôvodom sú vysoké ceny energií, uvádza Denník SME. Medzi pestovateľmi, ktorí sa stali obeťou súčasnej energetickej krízy sa ocitla aj Farma Kameničany, pestovateľ lokálnych paradajok na Považí.


Farma Kameničany / Zdroj: TREND

Zimnú odstávku má Farma Kameničany na Považí, jej agronómka Zuzana Zápotocká hovorí, že potrvá minimálne do februára. Prevádzkovateľovi farmy nepomohlo ani to, že veľkú časť energií si zabezpečuje vo vlastnej réžii. Ako zdroj tepla a elektriny pre skleníky využíva vlastnú bioplynovú stanicu a ich strecha je skonštruovaná zo špeciálnych difúznych skiel s vyššou priepustnosťou svetla, ktoré sa používajú vo fotovoltike. V Kameničanoch dopestujú ročne okolo 650 ton rajčín.

„Náklady na energie sa tento rok strojnásobili. Keďže bioplynka na zimnú produkciu svetla a tepla nestačí, rozhodli sme sa počas najchladnejších mesiacov skleníky vypnúť,“ vysvetľuje Zápotocká. Aby sa pri vyšších nákladoch produkcia oplatila, museli by podľa nej zdvojnásobiť predajné ceny: „Pri cenách okolo dvadsať eur za kilogram by sme však boli nepredajní.“ Rozhodnutie upustiť od zimnej produkcie sa zrodilo už počas leta. „Ceny rajčín boli vtedy veľmi nízko, čo nás ekonomicky poznačilo,“ tvrdí agronómka.

Nízke ceny spôsobil prebytok paradajok na trhu. Poľskí a holandskí producenti, ktorí mali pôvodne paradajky exportovať do Ruska, sa ich totiž pre ekonomické sankcie za vojenskú inváziu na Ukrajinu snažili umiestniť v Európe. Nízko ostali ceny paradajok aj na začiatku jesene. „Spoliehať sa na to, že štát nám poskytne nejakú dotáciu, bolo priveľké riziko, preto sme výsadbu na zimu ani neobjednávali,“ dodáva Zápotocká. Toto rozhodnutie padlo napriek riziku, že ak počas zimy farma vypadne z dodávateľského reťazca maloobchodných sietí, dostať sa späť na pulty predajní bude pre ňu veľmi náročné.

Zdroj: Denník SME

Comments are closed.