Pribudla nová čerpacia stanica LNG v Trnave

Pribudla nová čerpacia stanica LNG v Trnave

10. februára, 2023

V Trnave otvoril SPP svoju prvú čerpaciu stanicu na skvapalnený zemný plyn LNG. Je na nej možné natankovať aj stlačený zemný plyn CNG. Vysokokapacitná plniaca stanica tak bude slúžiť nielen pre ťažkú nákladnú dopravu, ale aj pre autobusovú a osobnú automobilovú dopravu. Motoristi budú môcť využiť vďaka jej výhodnej polohe priame napojenie na rýchlostnú cestu R1 a diaľnicu D1.

LNG stanica v Trnave / Zdroj: SPP CNG

Projekt čerpacích staníc LNG je unikátny svojím konceptom, ako aj spojením predaja nielen LNG pre segment ťažkej nákladnej dopravy, ale aj CNG pre segment osobnej a autobusovej dopravy. Čerpacie stanice disponujú technológiou, ktorá využíva zásobník LNG s veľkosťou 80 m3. Prostredníctvom náročnej technológie je následne možné tankovať samotné LNG pre všetky druhy nákladných vozidiel. Zahrievaním LNG vo výparníkoch dochádza ku produkcii CNG, ktoré je následné možné plniť či už do osobných automobilov, autobusov alebo CNG dodávok. Koncept čerpacích staníc je nastavený ako plne autonómny a samoobslužný.

CNG je stlačený zemný plyn (metán), ktorý sa ťahá potrubím, kúri sa s ním napr. v domácnostiach. LNG je skvapalnený CNG, ktorý je najprv extrémne podchladený, čím sa mení jeho forma na kvapalnú. Tým pádom ho pri tankovaní potrebujete menej (resp. tankujete menší obsah) a vozidlá majú podstatne väčší dojazd ako na CNG.

Zdroj: https://sppcng.sk/uz-coskoro-nove-lng-cng-stanice-od-spp/

Comments are closed.