Podiel energie z obnoviteľných zdrojov na Slovensku stagnuje na 17 percentách. Prečo zaostávame?

Podiel energie z obnoviteľných zdrojov na Slovensku stagnuje na 17 percentách. Prečo zaostávame?

Eurostat v závere januára 2023 zverejnil údaje za rok 2021 o podieloch energie z obnoviteľných zdrojov (OZE) v jednotlivých ekonomikách EÚ. V prípade Slovenska podiel oproti predchádzajúcim rokom stagnuje nad úrovňou 17%. Vyspelým krajinám sa tak vo využívaní OZE pozeráme „na chrbát“. Európska komisia za jeden z nástrojov energetickej sebestačnosti EÚ a odklonu od ruských energetických surovín považuje nárast produkcie energie z OZE.

Ilustračná foto / Zdroj: Pixabay

V roku 2021, podľa najaktuálnejších údajov Štatistického úradu SR, predstavovala na Slovensku hrubá výroba elektriny z obnoviteľných zdrojov 7 241 GWh. Najväčším podielom (62,9%), sa o to pričinili vodné elektrárne. Nasledovalo drevo (vrátane drevného odpadu a ostatného tuhého odpadu) s podielom 18,3%. Solárna fotovoltika tvorila z OZE pri výrobe elektriny podiel 9,3%, bioplyny 6,7%. Podiel energetického zhodnotenia odpadu predstavoval 2,8%.

Hrubá výroba tepla z OZE v roku 2021 predstavovala 7 521 TJ. Najviac sa na nej podieľalo drevo (vrátane drevného a ostatného tuhého odpadu) s 84,9%,nasledovali bioplyny s podielom 9,9%. Energetické zhodnotenie priemyselného a mestského odpadu tvorilo 3,3-percentný podiel, geotermálne výhrevne 1,8%.

Viac na: https://ekorestart.sk/podiel-energie-z-obnovitelnych-zdrojov-na-slovensku-stagnuje-na-17-percentach/

 

Pridaj komentár