Čo môže urobiť nórsky plyn v starom kotle? Vysvetľuje riaditeľ slovenských plynárov

Čo môže urobiť nórsky plyn v starom kotle? Vysvetľuje riaditeľ slovenských plynárov

03/23/2023

V súčasnosti máme zazmluvnené dodávky viac ako dvoch tretín celoročnej spotreby iného ako ruského plynu, hovorí výkonný riaditeľ Slovenského plynárenského a naftového zväzu Richard Kvasňovský. Všetok plyn na území Slovenska je bezpečný, no treba dobre kontrolovať technický stav kotlov.

Čo môže urobiť nórsky plyn, ktorý má vyššiu zložku sírovodíka, v starom kotle? „Najmä v starých kotloch môže zreagovať s meďou. Sírovodík je agresívnejšia zložka, ktorá keď zreaguje s kovovými súčasťami plynových zariadení, môže spôsobiť nejaké vytváranie väčšieho množstva nečistôt, ktoré môžu viesť k upchatiu,“ dodáva Kvasňovský.

Evidujete do dnešného dňa nejaké problémy s kotlami pre iný ako ruský plyn?

Ľudia sa na to pýtajú, keďže videli reportáž v českej televízii. My sme však nezaznamenali žiadny technický ani iný problém, ktorý by sa týkal neruského plynu a porúch plynových zariadení. Zároveň ale upozorňujeme, že problémy s plynovými zariadeniami môžu súvisieť nielen s dodávkou iného ako ruského plynu, ale že sa nerobia včas a pravidelne revízie kotlov v bytových domoch alebo v rodinných domoch.

Sledujte rozhovor s Richardom Kvasňovským pre denník Pravda:

Viac nájdete na: https://ekonomika.pravda.sk/energetika/clanok/660279-riaditel-slovenskych-plynarov-ruskeho-plynu-mame-vyse-60-percent-zvysok-je-lng/

Pridaj komentár